Projekti

Od strane Instituta prijavljeno je nekoliko projekata na nacionalnoj razini na natječajima objavljenima preko Ministarstva znanosti i obrazovanja u kojima je Institut prijavitelj. Ishod tih natječaja još se očekuje.

Svakako je za navesti projekt BIOPLAnet prijavljen u sklopu natječaja Jačanja kapaciteta civilnog društva za popularizaciju STEM-a, Operativni program “Učinkoviti ljudski potencijali”, u kojem je Institut POI prijavitelj projekta, a partneri su iskusne udruge s aktivnom dugogodišnjom nazočnošću na nacionalnoj i međunarodnoj sceni (op.a. projekt je u međuvremenu odobren i o njemu možete pronaći više informacija na stranici projekta)

U sklopu projekta bit će održana predavanja namijenjena djeci i mladima, kojima će se obuhvatiti podučavanje iz STEM područja, uvođenje inovativnih i kreativnih alata za rad s djecom i mladima u području popularizacije STEM-a te kojima će se potaknuti kreativno i kritično razmišljanje djece i mladih u navedenom području.


U natječaju koji je objavila U.S. Embassy Zagreb, Institut je aplicirao s projektom Zajedno i odgovorno za dobrobit okoliša koji je ambasada podržala bespovratnim sredstvima.


Cilj je ovog projekta povećati zanimanje djece i mladih za stjecanje znanja i vještina u poduzetništvu, kroz inovativne izvannastavne aktivnosti. Aktivnosti ovog projekta temelje se na zaštiti okoliša, kružnom gospodarstvu i poduzetništvu. Osnovna je ideja da se u projekt uključe đaci osnovnih škola koji će u suradnji s učenicima srednjih strukovnih škola i njihovim učiteljima-mentorima kao i studentima studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, realizirati konačni proizvod. Uloga đaka osnovnih škola bit će sakupljanje i odvajanje otpada . Đaci srednji strukovnih škola će izraditi uređaj za glodanje i istiskivanje sakupljenih plastičnih dijelova dok će studenti dizajna sudjelovati u dizajniranju konačnog proizvoda.

Tijekom provedbe projekta organizirat će se radionice o zaštiti okoliša kako bi se svim zainteresiranima, bilo onima koji su uključeni u sam projekt ili široj javnosti, približila terminologija, problem i moguća rješenja oko otpada koji nas okružuje.